dissabte, 25 de maig del 2013

LES ARRELS DEL VI


Què tal amics del vi!
El cap de setmana del 18 i 19 de maig es va celebrar a Sant Martí d’Empúries la mostra Les Arrels del Vi amb més de vint cellers de la D.O. Empordà i un celler de la Catalunya Nord, concretament de Trullars, el Domaine de Tréloar.
No cal dir-vos que el lloc on s’ubica la mostra és magnífic, davant mateix de la deliciosa església estil gòtic-tardà (començament del 1.500) de Sant Martí i a mitja passa d’aquest mar incomparable de l’Alt Empordà.
No hi ha millor lloc on expressar aquestes arrels del vi, amb les runes d’Empúries a tocar i sabent que van ser grecs i romans qui van portar el cultiu de la vinya al nostre país.
La mostra es referma any rere any amb més cellers i més “tastadors” encuriosits per l’acens en qualitat d’aquests vins del nord de Catalunya.
Terrenys molt pobres, uns granítics, d’altres sorrencs, d’altres pissarrosos, amb una base de varietats de raïm molt nostres, garnatxa blanca i roja, macabeu, moscatell, samsó blanc i negre, garnatxa negra a més de les varietats franceses com cabernet sauvignon, sirà, merlot, o cabernet franc, si a tot això i afegim un clima idoni i sobretot la professionalitat i l’estima dels elaboradors d’aquesta terra no en pot sortir altre cosa que uns magnífics vins.
Començàrem pel celler Vinyes d’Olivardots, on una parella jove i encantadora i amb tots els coneixements dels seus vins, la Carlota i el Jordi, ens van tenir totes les atencions mentre començàvem per tastar el Blanc de Gresa (garnatxa blanca, garnatxa roja i samsó blanc) que prové de vinyes d’entre 80 i 110 anys on fruita i estructura defineixen un gran vi.
Vam seguir amb els Vd’O Samsó, l’un de vinyes sobre terrenys sorrencs i l’altre sobre terrenys de pissarres (llicorelles). Ben diferents però tots dos amb una gran qualitat.
El Gresa negre és un dels meus preferits, amb una fruita madura exhuberant i molt ben vestida per un roure molt cremós.
El següent celler a tastar els seus vins va ser Vinyes dels Aspres.
El celler de Cantallops ja porta uns anys amb els seus vins entre els millors de la D.O., fruit de l’excel·lent treball de David Molas al capdavant del projecte. Personalment sóc un “fan” del seu Blanc dels Aspres, i val la pena tenir sempre alguna ampolla al nostre celler particular del seu Negre dels Aspres i del vaixell insígnia de la casa, el S’Alou. Grandíssima qualitat.
Ben aprop, és la avantatge de les Fires de Vi, i per tastar, teníem el celler Arché Pagès, Bonfill n’és el propietari i Bonfill (entre d’altres) se’n diu el vi, potent, equilibrat, roure i fruita, estructurat. Molt bona feina.
Els Mas Vida, un celler jove a tenir molt en compte.
Un gat vell amb projecte nou, parlem de Jordi Oliver Conti que ara va al seu aire amb els Vins JOC, negre i blanc, però també amb projectes a Rueda (verdejo) i Valdeorras (godello) i aviat amb un vi a la Ribera del Duero. Gran professional, ho reflecteix en tots els seus vins.
Anem tastant vins i arribem a La Vinyeta, ens interessem pels Microvins, el blanc de samsó blanc i el negre de samsó negre. Saborosos, llaminers, molt agradables.
Passem de l’Alt al Baix Empordà i ens arribem a Calonge, al famosíssim Clos d’Agon, un projecte on hi ha un dels mags del vi com és Peter Sisseck (el de Pingus a la Ribera del Duero).
El simpatiquíssim Miguel Coronado, enòleg de la casa, ens va donar detallades explicacions de com es treballa a Clos d’Agon.
Tastem primer l’Amic blanc, de garnatxa blanca, fresc i expressiu i després l’Amic negre, un cupatge de garnatxa, cabernet sauvignon, merlot i sirà, on sobresurt la fruita madura, els balsàmics i les espècies.
I després els grans de la casa, amb D.O. Catalunya.
Clos d’Agon blanc, de viognier, roussanne i marsanne, tot fruita, flors, cítrics i espècies i el Clos d’Agon negre de cabernet franc, sirà, merlot, petit verdot i cabernet sauvignon, varietats molt franceses per un vi que se’ns presenta del tot mediterrani, fruita confitada, roure cremós, xocolata. Molta estructura i potents tanins madurs.
Amb el Miguel quedem per algun tast amb amics i per obrir unes quantes ampolles de les “intocables” (pel preu) i és què entre tots (aplegant unes quantes “butxaques”) “we can”.
 Per acabar és obligació tastar una d’aquestes joies que es fan a l’Empordà, una granatxa dolça, i triem la del celler de Capmany, Marià Pagès.
Tastem la seva garnatxa reserva, una al·legoria a les magnífiques garnatxes empordaneses i al vi dolç natural ( un descobriment ben nostre, del metge Arnau de Vilanova cap allà el segle XIII) del món sencer.
Una magnífica mostra dels vins de l’Empordà que val la pena tenir en compte.
Acabem el dia amb un bon dinar al Molí de l’Escala, restaurant ubicat en una masia que havia estat molí fariner.
Un ambient molt agradable, molt bon personal i una magnífica cuina, com l’arròs sucarrat amb gambes de Palamós (clar!) i el seu brou, i el xai amb parmentier de ceps qur eren per llepar-s’hi els dits.
Un gran final de festa compartit amb dos bons amics l’Anna i el Francisco.
I ara a esperar la Reus Viu el Vi, pel 7, 8 i 9 de juny, amb les D.O. de l’àmbit de la Cambra de Reus, és a dir, Priorat, Montsant, Tarragona, Conca de Barberà i Terra Alta.
En voleu més?
A Reus serem!
A reveure
Jordi




























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada