diumenge, 14 de juliol del 2013



DE LA TÀRRACO ROMANA

Alguns de vosaltres ja sabeu que la Història és una de les meves passions, i quan s’uneix història i vi, aleshores per mi és tot un goig.
Si parlem de la història del vi hem de parlar de Roma.
Quan Roma conqueria el primer pas era construir carreteres (Vies), primer pel desplaçament ràpid de les legions i el seu provisionament, després per facilitar el comerç i l’intercanvi.
El segon pas era instaurar la Pax Augusta (o Romana), pacificar els territoris conquerits i aplicar-hi la Lex Romana.
El tercer pas era fruit de la passió dels romans pel vi, i a tal efecte es plantaven vinyes, i se'n plantaren per tot l’arc mediterrani.
Els romans no van ser els “inventors” del vi (ho foren els mesopotamis fins i tot abans que els egipcis), però portaren el consum del vi a tots els nivells de la població, tan rics com pobres, tan patricis com plebeus, tothom tenia accés a una bona gerra de vi.
Tarragona tenia les vinyes d’on s’elaborava el vi més preuat de l’Imperi, tan apreciat era que les millors partides eren pel consum de l’Emperador.

Però si la història de Tarragona va lligada a un emperador aquest era Octavi August, o millor dit Cèsar August, primer emperador després de la República.
L’any 27 aC es considera el pas definitiu de Roma de República a Imperi.
Aquell any, August es desplaça a Hispània per ultimar la conquesta dels darrers reductes, els càntabres i els asturs. I com que no disposaven de la poció màgica de l’Asterix i l’Obèlix, finalment foren vençuts.
Emmalaltí gravíssimament i els metges li aconsellaren el clima mediterrani i el vi de Tarragona, en aquell moment capital de la Província de la Hispània conquerida.
Clima i vi de Tàrraco aconseguiren la cura desitjada, l’emperador va guarir gairebé miraculosament ja que no va morir fins el 14 dC, 40 anys després.
Restà a Tarragona 2 anys, del 26 al 24 aC, i durant aquest temps la ciutat es considerà capital de l’Imperi.
L’Emperador sempre conservà un grat record d’aquesta estada fins la seva mort, molt probablement d’una malatia respiratòria, com hem dit el 14 dC, a Nola (Nàpols), a la mateixa habitació on 55 anys abans havia mort el seu pare Gai Octavi.
Sota el regnat del seu sucessor, Tiberi, va ser divinitzat, i a Tarragona s’hi erigí un dels grans temples de l’Imperi, el Temple d’August, a la memòria i culte de l’Imperator Caesar Divi filius Augustus, Pontifex Maximus, Consul XIII, Imperator XXI, Tribuniaciae Potestatis XXXVII, Pater Patriae.
Aquest lligam entre Cèsar August i Tarragona esdevindrà etern, neix l’any 63 aC, el dia 23 de setembre, ara diada de Santa Tecla, patrona de Tarragona, i mort l’any 14 dC, el dia 19 d’agost, actualment diada de Sant Magí, patró de la ciutat. Casualitat o destí?
Si voleu tastar bons vins de la D.O. Tarragona i a molt bon preu, tenim una selecció del celler Vins Padró de Bràfim.
I si el què voleu és tenir una selecció dels millors vins de la D.O. Tarragona, els excepcionals Terrer d’Aubert i Nus del Terrer del celler Vinyes del Terrer del nostre bon amic Eduard Morell, feu-m’ho saber jordi.utset.miro@gmail.com.

A reveure
Bon vi i bona història, la nostra terra és rica en les dues coses.
Una abraçada
Jordi


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada